با عرض سلام و ارادت خدمت همه اعضاء و همنوردان عزیز !
حال که در آغازسال هستیم و برنامه های گروه تا شش ماه آینده مشخص شده است بیاییم با تلفیق و شناخت سه عنصر مهم در ورزش کوهنوردی یعنی انگیزه ، توانایی و امکانات که از اصول مدون و تعریف شده در منشور بین المللی کوهنوردان (تیرول) محسوب میگردد به صورت هدفمند و آنگونه که تاریخچه این ورزش چه در ایران و چه در جهان برایمان بازگو می کند، به آن بپردازیم . عناصر اصلی برشمرده در بالا با کمک مشخصه های دیگری از قبیل نظم ، انضباط ، صداقت و همیاری چگونه از ما انسانهای منفرد (در ابعاد ورزشی) کوهنوردانی میسازد که به زندگی و امرار معاش نزدیکان ، اطرافیان و مردمان جامعه، حساس می شویم تا جایی که شادی ها و غم هایمان مشترک می شود. حقیقتن رمز و راز این نیروی عظیم گروهی و کار جمعی در چه مقوله هایی نهفته است ؟ این حقیقتی است که در ورزش کوهنوردی ، اغلب اهالی آن صرفن بدنبال انجام یک حرکت ورزشی نیستند ، بلکه در آن و با آن زندگی کرده و شیرین ترین و جاودانه ترین خاطرات زندگی شان را می سازند . حال با این سئوال از خود ، که آیا نگاه ما ، حرکات و رفتارهایمان و اساسن فلسفه ما پس از شرکت در برنامه های کوهنوردی از اولین صعودهایمان در مقایسه با امروز تغییر نکرده است؟ بی شک همه ما در بدو ورود به این ورزش اجتماعی و انسان محور صاحب آن بینش و درکی که هم اکنون از آن بهره مندیم، نبوده ایم و همواره بوسیله این نیروی متعالی “حرکت جمعی” و “نظم پذیری” راه تکامل رادرحد واندازه های خود پیش گرفته و به جلو خواهیم رفت . به عنوان نمونه ، در مجمع فوق العادهی گروهی رسمی در سال ۷۳ ساعتها برای بحث دربارهی رفتارهای ناخوشایند و ناهنجار عناصر اصلی گروه یعنی هیات مسوولین آن زمان وقت صرف شد که کاملن طبیعی بود چرا که از همان سالـها ، کوهنوردی در شهر و دیارمان آبستن یک تغییر اساسی بوده و وارد فاز جدیدی شد و از ورزشی صرفن دوستانه و محفلی ، به صورت ورزشی اصولی و به قولی سیستماتیک و نظام مند تبدیل گشت . اکنون پس از دو دهه از آن ایام ، همان افراد با بهره گیری از تجارب قبلی و باور به “کار جمعی و منظم” ، خود به الگوهایی در این ورزش تبدیل گشته اند . منظورم از طرح مثال فوق ، پرهیز ازنگاه مطلق گرایانه به موجودی به نام “انسان” و تاکیدی بر این نکته است که اساسن هیچ کس ، کوهنورد به دنیا نیامده و بزرگان این ورزش هم در اوایل کوهنوردی شان و در زمان جوانی خود، تقریبن به مانند جوانان امروزی و همه بوده اند . ساده تر بگوییم جوانی میکرده و صد البته در روزها و دفعات اول حتمن قسمتهایی از مشخصه های متداول جامعه را با خود به کوهستان می آوردند که اگر غیر از این باشد عجیب است. اما قضیه فوق زحمات بسیاری راکه این افراد برای رشد و تعالی این ورزش در این دیار کشیده اند، انکار نمیکند که از این میان میتوان به مجامع عمومی ۱۰-۱۲ ساعته در بعضی گروهها در طی این سالها برای بررسی جزئیات رفتاری تک تک خود در کوه و پالایش آن به نیروی بزرگ “خرد جمعی” و “رای جمعی” و همچنین به اساسنامه ها و آیین نامه هایشان اشاره کرد که مفصلـتر از منشورها و آیین نامه های بسیاری از نهادهای عریض و طویل است .
مسئله مهم دیگری که میبایست امروزه به آن توجه کنیم احترام به اصول و موارد مندرج در اساسنامهی گروه است به خصوص در مباحثی از قبیل مقدمه، قواید کوهنوردی ، شرایط عضویت ، حقوق اعضا ، مقررات انضباطی و آیین نامهی گروه که به طور کلی سیاست و اهداف اصلی این ورزش را از منظر ما توصیف کرده است. اصول و قوایدی که یک شبه به یک یا دو نفر الهام نشده بلکه محصول ساعتها ، روزها و ماهها بحث و جدل و تبادل تجربه همراه با کار و عمل اجتماعی تعداد قابل توجهی از اعضا و همنوردان است.
حال بیش از هر زمان دیگر به عنوان یک کوهنورد ، با چنین تاریخچه ای ، وظیفهی مامهمتر و خطیرتر می گردد. مثلن اعضای هیات مسوولین که باید با تلاش و کوشش بیش از پیش با نگاه مداوم به اساسنامه و پرهیز از برداشتهای سلیقهای و با اتکا به “رای جمعی” ، هر سه عنصر اصلی منشورکوهنوردی را در حد توان به کار برند و به رشد آن در بدنهی اصلی گروه و در میان سایر اعضا ومهمانان اهتمام ورزند زیرا هیات مسوولین و بازرس گروه با علم به اهمیت نقش خود در روز مجمع داوطلب قبول پست مذکور شده و رای مجمع را برای انجام وظایف مربوطه به مدت یکسال کسب نمودهاند. البته پرواضح است که این مهم بدون همراهی و کمک سایر اعضاء و دوستان امکانپذیر نیست چرا که در هر سیستم جمعی نظارت ومشارکت اعضا و همراهان آن ضامن نیل به اهداف از پیش تعیین شده میباشد. در این خصوص همنوردان گروه که تیلار و اساسن ورزش کوهنوردی را با هدف و منظور خاصی انتخاب کرده اند میتوانند با توجه به اساسنامه و حضور در برنامه ها و مشارکت فعالانه در پیشبرد آنها، گروه را در جهت رشد و ارتقای ارزشهای فردی و اجتماعی آن به بهترین نحو یاری دهند.
امید که سال آتی فعالیت گروه برگ موفق دیگری را در دفتر خاطرات و فعالیت آن ورق زند.
با آرزوی موفقیت
گروه کوهنوردی تیلار رشت – فروردین ۹۱