Home / فرهنگی / قلم همنورد / زنانه و مردانه کردن کوهنوردی در گیلان

زنانه و مردانه کردن کوهنوردی در گیلان

          خبری بسیار عجیب و مضحک مدتی است که در هوای کوهنوردی استانمان در حال گشت و گذار است . تفکیک جنسیتی کوهنوردی در روزهای هفته ، آدمی را به یاد طرح ترافیک “تهران” می اندازد که اتومبیل ها را براساس زوج و فرد بودن شماره آخر پلاک شان مجاز به عبور از داخل طرح محدوده ترافیک می نمایند . اما به راستی این کجا و آن کجا ؟!

صرف نظر از نگاه متحجرانه برخی ازافراد در دیارمان به مقوله کوهنوردی ازحداقل چهار دهه قبل تاکنون، مجاز یا نا مجاز(؟!) بودن کوه رفتن در استان کوهنورد خیزمان به سابقه ای بیش از یک دهه می رسد . از زمانی که هیات کوهنوردی استان و برخی از گروههای کوهنوردی رسمی موجود ، تنها با هشدار شخصی و سلیقه ای چند مامور در برخی از مبادی صعود کوهها ، تن به گرفتن مجوز برای کوه رفتن و اساسن ورزش کردن دادند، این داستان تلخ آغاز گردید تا جایی که امروزه اطلاعیه یا نامه ای عجیب و غریب که معلوم نیست بر چه اساس و بر محور چه آمارهایی صادر شده است ، سعی در زنانه و مردانه کردن کوهنوردی در استان دارد. تو گویی حکایت از “استخر رفتن” و شاید  “گرمابه رفتن”  آدمها باشد ؟؟!!

به نظر می رسد در حالی که متولیان اسم و رسم دار کوهنوردی در استانمان ، دانسته و یا نادانسته در خوابی عمیق فرو رفته اند و هیچ تلاش و کوششی درخور در مقابل  خواسته و تمایل غیر عقلانی عده ای که مشخص نیست میزان تکامل مغزی شان را باید با چه دوره ی تاریخی سنجید ، ننموده و آن را تقریبن نادیده گرفته اند تا ماحصلش متاسفانه آنچیزی باشد که امروزه شاهد آن در عرصه ورزش انسان مدار کوهنوردی در استان هستیم و هر چند از گاهی کوهنوردان  و گروههای کوهنوردی را حتی از داخل کوهها یعنی ورزشگاهایشان بدون هیچ منطق و استدلالی بر می گردانند !! .

جریانی به غایت عقب مانده سعی در مخدوش نمودن نام عزیز این ورزش دارد . ” کوه وکوهنوردی” که قدمت و سابقه آن در کشور ایران به بیش از یک قرن می رسد و در این دیار و به نظر می رسد در سطح جهان هم ، کوهها همواره نماد استقامت ، ‌سرسختی و پایداری هستند و چون کوهنوردی اساسن یک ورزش گروهی و اجتماعی است که محور و مدار اصلی در آن برحول انسان و انسانیت قرار دارد ، کوهنوردان نیز به عنوان انسانهایی شناخته شده اند که به ارزشهای اصیل و شرافتمند بشری پایبندند وهمواره برایشان منافع جمعی و گروهی بیشتر از تعلقات فردی و شخصی ، ارزش و اعتبار دارد. بخصوص تاریخ کوهنوردی در کشور ما با مقولاتی از قبیل ، کمک و همیاری به حادثه دیدگان در حوادث مختلف این سرزمین مانند ‌سیل ، زلزله ، سقوط هواپیما ، آتش سوزی و دیگر مسایلی که با جان آدمیان و نحوه زیست شان در ارتباط است ، عجین شده است . کوهنوردان همچنین حساس ترین انسانها به زندگی جانواران و حتی گیاهانند .

بنابراین مقوله کوهنوردی ازدید و نگاه اغلب کوهنوردان ، تنها یک ورزش ساده و صرف نیست . آنان با این ورزش و بوسیله معیارها و اصول ارزشمند آن ، به نوعی زندگی خود را تعریف می کنند وبا آن خاطراتی شیرین و پایدار برای خود و دیگران می سازند .

فلات زیبای ایران با کوهها وارتفاعات بلند و سترگش ، در دل خود روایتها ، داستانها و حقایقی بیادماندنی از انسانهای عزیز و بزرگی دارد که کوهنوردی را فقط برای بالا رفتن و صعود انتخاب ننموده ، بلکه درآن می خواستند و نیز توانستند ، در حد توان خود یک زندگی اجتماعی ، پویا و هدفمند را تمرین نموده و به بسط و گسترش آن مبادرت ورزند .

مطمئنن امروز آنهایی که تصور می کنند ورزش انسان محور کوهنوردی زمینه انحراف اخلاقی افراد را مهیا می کند ، ‌سخت در اشتباهند و معلوم نیست اساسن بر چه معیارها و فاکتورهایی سعی در چسباندن وصله های ناجور به جامعه کوهنوردی استانمان دارند . آیا باید حرکت اشتباه و غیر اخلاقی چند انسان ” کوله به پشت”  را به حساب جامعه چند هزار نفری کوهنوردان آورد ؟!. مگر با رفتارهای غیر اخلاقی و حتی غیر انسانی برخی در میان پارک ها ،‌ بازار ، خیابان و غیره . . .   ‌باید آن مراکز را تعطیل نمود؟!  و یا افرادی را که در آنجا در رفت و آمدند ، از قبل مجرم یا مقصر دانست ؟! .

   به هر صورت امیدواریم هیات کوهنوردی استان ، گروههای کوهنوردی و هیات های شهرستانها و همچنین کانون کوهنوردان آستین همت را بالا زنند و از طریق مراجع ذیربط ، تلاش لازم را نموده تا همه کوهنوردان گیلانی فارغ از جنسیت و با رعایت بیش از پیش اصول و موازین تعریف شده در کوهنوردی به مانند سایر همنوردان شان در اقصی نقاط کشور بدون دغدغه به انجام ورزش محبوب خود بپردازند تا ابرهای کوچک تیره در آسمان کوهنوردی دیارمان برای همیشه جای خود را به آسمان صاف و آفتابی بسپارند  و این البته منوط به میزان تلاش تک تک ما در نیل به اهداف بلند و انسانی کوهنوردی نهفته است .

” ایام بکام و روزگارتان بی محنت”

        مسعود سلیم پور /  آبان ۹۱

Check Also

” در قاب خاطرات “

درست در روزهای میانی مرداد سال ۷۹ بود که تصمیم داشتیم اولین بار پس از …

One comment

  1. خلاصه ای از، تناقض دراجرا ومسئله تفکیک کوهنوردی با جنسیت.!
    اشاره- وقتیکه مطلب نوشته شده دریک سایت کوهنوردی دراینجا (گروه تیلار) را دیدم بعنوان کسی که به کوه می رود سئوالاتی به ذهنم رسید که طرح آن را در کنار نوشته تیلار بی ربط ندانستم وبرآن شدم که بگویم ،گاه گاه موضوعاتی مشاهده می شود که در قبال آن فقط چرا کافی نیست وبلکه شاید برای بعضی ها نیاز به روشنگری باشد، بایدگفت: ورزش گروهی کوهنوردی وباسابقه که ترویج آن براساس آموزش ضروریست وحداقل ، ضوابط درست ازجنبه گسترش وجذب آحاد … درجای جای تشکیلات این ورزش دیده ونوشته شده را می بینیم،لذا لغزش ازاین امورمفهومی مبهم ! را به ذهن می رساند…/ .
    مدتی پیش در سایتی دیده شد که،برای عبور گروهی جهت اجرای برنامه کوهنوردی با اینکه گروه مجوزداشت ممانعت بعمل آوردند وعلت آن را مختلط بودن ! ذکر کردند …وهر از چندی نیزخوانده می شود که مجوز صادر نمی شود ویا جداگانه صادرمی شود ویا افراد در این زمینه باداشتن مجوز! مورد بازخواست … قرار می گیرند.حال اگرمختصراً به ضوابط نوشته شده ومدون در دسترس، نگاهی بیندازیم،باآنچه می بینیم تفاوتهایی را خواهیم دید که مصداق این عملکردها را نمی شودونمیتوان در این عرصه یعنی کوهنوردی با چه جمله یا کلمه ای باید بیان کرد. ضوابط در دسترس درباره تشکیلات کوهنوردی چنین می گوید:ابتدا،هیئت کوهنوردی استان:که تشکیلاتی است برای فراهم نمودن زمینه مساعد در جهت گسترش وایجاد انگیزه ونیز جذب آحاد مردم در امر ورزش وکشف استعدادهاوبالابردن سطح مهارت های ورزشی …وفدراسیون کوهنوردی نیز بالاترین مرجع قانونی فعالیت های کوهنوردی در ایران که از سوی- یو آی ای ای – (اتحادیه بین المللی کوهنوردی )شناخته شده ودر عضویت کمیته ملی المپیک نیز می باشد…دربحث تشکیلات کوهنوردی دربخش اهداف فدراسیون گفته شده : ترغیب نسل جوان واقشار مختلف جامعه به حفظ تندرستی و… درقسمت دیگر می خوانیم ،ماده ۴ آیین نامه هیات های ورزشی استانها،دربحث مجمع ، گفته می شود:۶-۴ …در صورتیکه در آن رشته خواهران نیز فعالیت داشته باشند یک نفر از آنها ازمیان خواهران باشد – حضور یابد…با یادآوری که در این بند مبنی بر : در صورت فعالیت خواهران…وموارد دیگر که در این مطلب نمی گنجد.اشاره شده این امر(فعالیت)طی دوره ها بیشتر شده ودرکوهنوردی سهم زنان را از نظر کمی وکیفی افزون تر کرده … درحالیکه موارد فوق بحثی از جدایی به شکل جلوگیری حداقل دراین مباحث ندارد – حال با بودن مسولین رسمی گروه در برنامه ها وجدول ارائه شده وباذکر سرپرست ودیگرعوامل اجرایی فعالیت به هیئت ها ومجوز،آن گونه که ازنامش برمی آید لابد رسمیت !؟هم دارد ،موارد ممانعت چه تعریف وتوجیهی دارد ؟ درکلیه استانها وشهرستانها وحتی بخش ها اجرای برنامه ها به صورت مشترک وتیمی ،گروهی ، مدتهاست بستری را برای حضور زنان ومردان وخانواده ها فراهم کرده تا برنامه های مشترک اجرا شود ، واز نظر میدانی نیز تجربیات کوهنوردی انتقال یابد. لذا می بینیم که انعکاس عکس ها ،گزارش ها ،در سایت ها و وبلاگ ها نمود داشته…ومشخصا در برنامه صعود سراسری فدراسیون به دماوند درسال ۹۰با ضوابطی نیز…دیده می شود .بنابراین تمامی نشست ها ،گردهم آیی ها ،برنامه ها وصعودها با نظارت وهم آهنگی مسئولین گروه ها …اجرا وهمراهی می گردد. وهمواره این برنامه ها وعکس ها تا حدی نیزدربخش اخبارفصلنامه محترم کوه نیزانعکاس می یابد،واین امورهم آهنگ شده امری روشن وبدیهی می نماید.حال برخوردهای انعکاس یافته از یک منطقه یااستان چه امری را می تواند در بر داشته باشد… با توجه به ثبت گروه هاومجوز! اجرای برنامه وموارد مورد اشاره دیگر درفوق که امری قانونی وطبیعی به نظرمی رسد.– مگرخلاف باشد !وجرم !محسوب شود؟. پس باید ثبت گروه های کوهنوردی و…وجرم ومجوزرا تعریف کنیم ؟ … در انتها اگرنیازبه راهکار ویا راهکارهای اجرایی دیگری می باشد بعهده کیست؟! — به امید حضور همیشگی با دیدی پایداروآموزش دیده در کوهستان . پیروز باشید.ح- صالحی .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *