توصیه مهم به کوهنوردان و علاقه مندان صعود به ارتفاعات کوهستانی:
نظر به بارشهای کم سابقه و غیر متعارف برف در هفته گذشته و این هفته در در اکثر مناطق مرتفع و کوهستانی کشور، کاهش شدید دما و نیز افزایش احتمال وقوع حوادث و حتی احتمال ریزش بهمن در شیبها و دامنههای کوهستانی انجمن پزشکی کوهستان ایران لازم میداند توصیه های ذیل را به کوهنوردان و علاقهمندان به صعودهای زمستانی می نماید:
۱- شاید بنظر رسد هنوز میزان بارشها برای بروز بهمن کافی نباشد ولی توجه داشته باشید که بسیاری از شیب های کوهستانی کشورمان، استعداد لازم برای تولید بهمن را دارا هستند. این شیبها در شرایط فعلی میتوانند خطرآفرین بوده و موجب ریزش بهمن شوند(سابقه ریزش بهمن در سالهای گذشته و خاطره تلخ درگذشتگان بدلیل سقوط بهمن هیچگاه از ذهن کوهنوردان بیرون نخواهد رفت).
۲- قبل از عزیمت به مناطق کوهنوردی از شرایط آب و هوایی منطقه اطلاعات کافی را کسب کرده باشند.
۳- تجهیزات کامل زمستانی(و نه پاییزی) همراه داشته و در صورت همراه نداشتن لوازم کافی از صعود به ارتفاعات جدا پرهیز نمایند.
۴- شماره تلفن های ضروری منطقه همچون هلال احمر۱۱۲، آتش نشانی۱۲۵، نیروی انتظامی۱۱۰، راهنمایان کوهستان و پناه گاه های منطقه را همراه داشته باشید تا در صورت ضرورت مورد استفاده قرار گیرد.
۵- همراه داشتن تجهیزات نجات در بهمن برای گروه های کوهنوردی از ملزومات ضروری صعودهای زمستانی است.
۶- اعضاء تیم ها از اطلاعات کافی خطرات کوهستان و خصوصا بیماری های شایع در ارتفاعات و پزشکی کوهستان مطلع بوده و حداقل دوره های آموزشی مقدماتی پزشکی کوهستان را گذرانده باشند.
۷- در پناهگاهها و قرارگاههای فدراسیون کوهنوردی کلیه مشخصات تمام افراد تیم و سرپرست تیم شامل نام و نام خانوادگی، نام گروه یا هیئت و شهرستان، تلفنهای خود و وابستگان(جهت تماس ضروری) و مسیر صعود و برگشت خود و سایر اطلاعات ضروری را در دفتر پناهگاه ثبت نمایند.
۸- زمان بندی مناسب جهت به پایان رساندن برنامه قبل از تاریکی هوا (بهترین زمان اقدام به بازگشت: ساعت ۱۴) داشته باشند.
۹- وسایل ضروری کوهنوردی شامل: مواد غذایی کافی و وعده غذایی اضافه، تجهیزات روشنـایی، سـوت، قطب نما، نقشه منطقه ای کوهستان، کمکهای اولیه، چاقو، کبریت، کارت شناسایی، گوشی همراه که بتواند در مواقع ضرورت به شما کمک کند را فراموش نکنید.
۱۰- بر منطقه صعود از لحاظ مسیرها و نقاط خطرناک (پرتگاهها، مناطق بهمن خیز، مناطق با احتمال ریزش سنگ و …) اشراف داشته باشید.
۱۱- از صعود انفرادی پرهیز نموده و همراه با گروه و افراد مجرب به کوهنوردی بپردازید.
۱۲- از اجرای برنامههایی که فراتر از توانایی جسمی، فنی و روحی است پرهیز نمایید.
۱۳- از رفتن به ارتفاعات تا ۷۲ ساعت پس از بارش برف (به لحاظ احتمال ریزش بهمن) خودداری نمایید.
۱۴- از لباسهایی با رنگهای واضح (قرمز، زرد و فسفری) استفاده نمایید.
۱۵- به علائم هشدار دهنده، تابلوهای راهنمای مسیر، هشدارهای افراد مجرب، امدادگران و افرادی که از ارتفاع برمی گردند توجه نمایید.
۱۶- آموزش های کوهنوردی و اصول اولیه کوهپیمایی، پزشکی کوهستان و . . . را در گروه ها، هیئت ها و باشگاهها کوهنوردی معتبر فرا گیرید.
۱۷- همراه داشتن جی پی اس در موقعیت یابی افراد حادثه دیده بسیار کمک کننده است؛ این مورد خصوصا در اعزام هلی کوپتر امداد می تواندنقش حیاتی داشته باشد. اکیدا توصیه می شود جی پی اس را همراه داشته و طرز کار صحیح با آنرا فراگیرید.
همچنین بنابر گزارش های هواشناسی و سرمای بی سابقه در ارتفاعات کوهستانی کشور انجمن پزشکی کوهستان ایران به کوهنوردان عازم به ارتفاعات کوهستانی هشدار جدی می دهد.
دمای هوا در قله دماوند صبح امروز ۴۰ دجه سانتیگراد زیر صفر و سرعت باد ۷۰ کیلومتر در ساعت می باشد و همچنین دمای قله توچال با باد با سرعت ۳۰ کیلومتر در ساعت به ۲۱ درجه سانتیگراد زیر صفر است و باتوجه به بارشهای چند روز گذشته خطرات کوهستان جان کوهنوردان را تهدید می کتد.
همچنین باد شدید و طوفان و عدم دید کافی احتمال گم کردن مسیر را افزایش می دهد.
البته هوای متغیر کشور از روز سه شنبه ۱۲ آبان ماه از ثبات بیشتری برخوردار خواهد بود و پایان هفته خوبی برای کوهنوردان به ارمغان خواهد آورد.
منبع: انجمن پزشکی کوهستان ایران