Home / فرهنگی / محیط زیست / علم کوه نماد زندگی و شکوه طبیعت

علم کوه نماد زندگی و شکوه طبیعت

86.05.19-Alamkouh (49)

حدود ۳۰۰ سال پیش، ولتر فیلسوف مشهور فرانسوی در توصیف ناهنجاری‌های نهفته در تمدن بشری گفته بود : « آنچه این جهان را به صورت سیلاب اشک و آه درآورده است، حرص و آز سیری ناپذیر و غرور رام نشدنی بخش کوچکی از بشریت است »

منطقه کلاردشت مازندران به دلیل ویژگی‌های اقلیمی، زیست محیطی و دارا بودن جاذبه‌های طبیعی مانند رودخانه «سردآبرود» آبشار معروف «اکاپل»، گونه‌های گیاهی و جانوری با اهمیت، مسیر دسترسی به قلل مرتفع علم‌کوه و تخت سلیمان، یک منطقه زیبا و کم‌نظیر گردشگری و کوهنوردی ایران است. هر ساله هزاران دوست‌دار طبیعت و کوهنورد از سراسر ایران و دیگر کشورهای جهان برای دیدن جاذبه‌های کم‌نظیر و منحصر به فرد و صعود به قله ۴۸۵۱ متری علم‌کوه از مسیرهای تنگه گلو، خـــــرم دشت یا از طریق سیاه سنگ‌ها و تخت سلیمان به کلاردشت می‌آیند. لیکن به دلیل تخریب و فرسایش دامنه‌های کوهستان، انفجار ریزش سنگ، نابودی پوشش گیاهی، از روستای رودبارک تا مناطق بالادست و بهره‌برداری از معدن سنگ گرانیت از سال‌های گذشته و خالی شدن طبقات زیرین کوه در شیب‌های ۶۰ تا ۷۰ درجه که باعث رانش زمین و تخریب مناطق یخچالی خواهد شد و همچنین برداشت شن و ماسه در بستر و حریم «سردآبرود» بزرگترین جفا در حق منابع طبیعی کلاردشت شده است. در ارتفاعات از سه طرف: شمال، شرق و غرب جنگل‌ها به طور کامل محو شده و هیچ‌گونه پوشش گیاهی وجود ندارد. تنها در جنوب کلاردشت در ارتفاعات، جنگل دیده می‌شود. کمی به طرف رودبارک برویم زوال جنگل‌ها به وضوح قابل رویت است. نه در رودبارک نسیم پرطراوت و فرح‌بخش گذشته، صورت ما را نوازش می‌کند و نه در کلاردشت، چون گذشته ذرات ریز باران جان تازه‌ای می‌بخشد. در حاشیه رودخانه هر جا نگاه کنیم بطری خالی انواع نوشابه و آب معدنی، لفاف پفک نمکی، انبوه زباله و انواع ظروف پلاستیکی یک‌بار مصرف و انوع آلوده کننده‌های دیگر، چشم و روح ما را می‌آزارد. زمین خواران در کلاردشت رحمی به گیاهان و هر گونه رستنی نمی‌کنند. طی سال‌های گذشته آنها بخش‌های وسیعی از جنگل‌ها و مراتع را تخریب کرده و زمین‌های آن را تصاحب کردند. در کلاردشت لوکس‌ترین مغازه‌ها، بنگاه‌های معاملات ملکی است. آیا بازگشت فضای سرسبز و هوای لطیف کلاردشت امکان پذیر است؟ مگر آب گوارا، تعدیل آب و هوا، وجود منابع غذایی، چشم اندازهای زیبا، همگی از نعمت‌هایی نیستند که انسان به واسطه کوه‌ها و جنگل‌ها از آن برخوردار می‌شود؟ بدون آب رودهایی که از کوه‌ها سرچشمه می‌گیرند، زندگی و فعالیت در دشت‌ها، روستاها و شهرها امکان پذیر نخواهد بود. منشاء رودخانه «سردآبرود» وجود یخچال‌های طبیعی و چشمه سارها و ده‌ها جویبار است که از ارتفاع ۴۰۰۰ متری خرم دشت از مسیر تنگه گلو به کلاردشت سرازیر می‌شوند. کوهنوردان از نزدیک دریاچه‌های یخی را در ارتفاعات علم‌کوه مشاهده می‌کنند.

آیا براستی این منطقه کم نظیر منحصر بفرد و حیات بخش سزاوار تخریب است ؟!

منبع: نشریه داخلی گروه کوهنوردی آرش کمانگیر بابل

Check Also

“فرصت سازی کرونا برای پاکسازی کوهها”

این بهار … چینی‌ها با استفاده از فرصت خلوت بودنِ هشت‌هزارمتری‌های این کشور قصد دارند …

۲ comments

  1. درود بر شما،خواهش میکنم.

  2. سلام.ازدرج مطلب شما متشکرم واز پستهای دیگه سایت شما دیدن می کنم خیلی جالب و اموزنده می باشند.با اجازه این پست را با منبع در وبلاک علم کوه البته با اجازه شما گذاشتم.شکوهی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *