تغذیه در کوهستان
فرمول کلاسیک هرم غذایی :
دفعات بیشتر ـ مقدارهر دفعه کمتر ـ آب زیادتر( و به ویژه در زمستان نوشیدنی حتما گرم و شام مقوی استفاده شود)
نکاتی در مورد تغذیه وتامین انرژی بدن در برنامه های کوهنوردی :
- نخوردن برف ، در صورت نیازمخلوط کردن آب برف با چیزی مانند ساندیس ، آب کمپوت ، پودر میوه ، شکر و آبلیمو، قند یا …
- برای اجرای یک برنامه کوهنوردی یک یاچند روزه باید از چند روز قبل با یک رژیم غذایی مقوی به ذخیره انرژی در بدن پرداخت .
- غذای کوهستان باید مقوی ، مغذی ، زودهضم ، سبک و پرکالری باشد.
- برای تلاشهای سنگین باید به بدن خود خود مواد پرکالری رساند . هرصد گرم گلوکز ۴۰۰ کالری انرژی دارد ، به سرعت انسان را گرم میکند وزود هضم و جذب میشود ، هر صد گرم بادام و گردو از ۳۰۰ تا ۴۰۰ کالری انرژی دارند.
- هنگام فعالیت کوهنوردی بدن ما به ۵/۲ تا ۴ لیتر آب در شبانه روز نیاز دارد ، البته این امر به حرارت محیط و فعالیت ما بستگی دارد.
- به علت فعالیت بدن ما مقداری اب ، نمک ، پتاسیم ،و فسفررا ازدست میدهد ، پس لازم است هنگام مصرف آب وغذا کمی نمک به آنها اضافه کنیم تا از گرفتگی عضلات و برهم خوردن تعادل بدن مصون باشیم .
- درصورتی که مجبور به استفاده از اب برف شدیم ، برای جلوگیری از اسهال وپایین آمدن فشارخون می توان به آن قند ، نمک یا عصاره میوه اضافه کرد.
- پس از یک فعالیت شدید آب سرد به کلیه ها وریه ها و دستگاه گوارش صدمه میزندذ ، پس آب را بعد از کمی استراحت وخنک شدن بدن نوش جان کنید.
- به تاریخ مصرف وباد کردگی قوطی مواد کنسرو شده توجه داشته باشید.
- هیچگاه با شکم پر اقدام به صعود نکنید ، در صورت امکان بعد از صرف غذا حداقل یک ساعت استراحت کنید در غیر اینصورت به مقدار کم و بطور متناوب بخورید و بیاشامید.
- هرچه ارتفاع مسیر شما بالاتر میرود باید از غذاهایی که زود هضم میشوند استفاده کنید زیرا مواد غذایی دیر هضم باعث تهوع میشود .
- هنگام شب با استفاده ازسوپ ، آب و املاح مواد دفع شده بدن را جایگزین کنید.
- در استراحتهای بین راه از بیسکویت ، شکلات ، میوه و میوه های خشک استفاده کنید.
- مصرف سیر در کوه مقاومت بدن را در سرما وگرما افزایش میدهد ، از سیر فقط در روزهای اول برنامه استفاده کنید ، زیرا مصرف این ماده در ارتفاعات باعث تند شدن نبض میشود.